Magdalena Kurzyp, dietetyk i autorka książki “Odżywianie w łuszczycy. Wpływ diety na stan skóry.” przygotowała specjalnie dla nas tygodniowy jadłospis dla osób chorych na łuszczycę. Poniżej znajdziecie również kilka rad Pani Magdy:

  1. Zalecam przyjmowanie 2 razy dziennie łyżeczki błonnika celem przyspieszenia pasażu jelitowego, bo w łuszczycy jest to bardzo ważne, aby nie prowokować stanów zapalnych, które mogą powstawać przy zbyt długim zaleganiu mas kałowych w jelicie grubym.
  2. Przed każdym pierwszym śniadaniem spożywać 1 łyżeczkę oleju lnianego kupionego w aptece lub sklepie zielarskim z kęsem chleba.
  3. Chleb smarować masłem 82% tłuszczu – 5g na kromkę (płaska łyżeczka do herbaty).
  4. Pierwszy miesiąc polecam by był bezglutenowy.

Dieta bez ograniczenia glutenu dla kobiet

W ciągu dnia wypijać należy minimum 2 litry wody.

W diecie nie występują WARZYWA PSIANKOWATE – POMIDORY, PAPRYKA, ZIEMNIAKI, BAKŁAŻANY I KOLOROWY PIEPRZ

Dla osób, które nie skarżą się na nadwrażliwość jelita, stosujemy dodatkowo zwiększoną podaż błonnika.

Dzień 1

Śniadanie I

grahamka 30g (odkroić piętkę i zjeść ją z łyżeczką oleju lnianego)

pieczona wołowina ligawa lub zadnia 20g

sałatka z 5 rzodkiewek, 10cm ogórka węża, dwa liście sałaty rzymskiej

sól i pieprz do smaku, sos winegret wg przepisu
herbata

 

Szklanka wody

 

Śniadanie II

kasza jaglana ugotowana filiżanka, pieczony lub gotowany indyk 20g, 2 liście sałaty rzymskiej i 4 rzodkiewki
150g ugotowanej fasolki szparagowej z oliwą – 1 łyżeczka

 

Szklanka wody

 

Obiad

zupa jarzynowa ugotowana na wodzie. Do zjedzenia 300ml, ugotowana kasza gryczana (2 czubate łyżki), polać na talerzu łyżeczką oliwy
kalafior ½ i ½ kalarepki ugotować polać sosem winegret (łyżeczka)
1 zraz indyczy

nektarynka

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Jabłko pieczone lub gotowane z cynamonem i 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej – ½ do zjedzenia

 

Szklanka wody

 

Kolacja

Jajko na twardo i plasterek łososia wędzonego,

grahamka 30g

sałatka z ogórka kiszonego, cebulki i sosu winegret
szklanka kefiru

Dzień 2

Śniadanie I

3-4 łyżki domowego musli wrzucić do podgrzanego mleczka kokosowego 100 ml rozcieńczonego wodą lub wody niech napęcznieją. Dodać 3 śliwki suszone, łyżeczka pestek dyni oraz łyżkę posiekanych migdałów. Jeżeli to za słodkie to: grahamka 30g, plasterek mierzwionego sera żółtego, plasterek pieczonego mięsa indyczego lub wołowego do 30g, surówka z kiszonego ogórka

 

Szklanka wody

 

Śniadanie II

Grahamka 30g posmarowana masłem 82% (2,5g na połówkę czyli płaska łyżeczka do herbaty na dwie kromki), plaster pieczonej wołowiny z plasterkami ogórka kiszonego i 3 rzodkiewkami
jabłko lub twarda nektarynka

 

Szklanka wody

 

Obiad

Zupa z wczoraj
50g ryżu brązowego ugotować
łosoś (200g) upiec bez skóry w piekarniku
1 duża marchewka utarta z jabłkiem, z sokiem z cytryny i posypana pestkami dyni (płaska łyżka stołowa)

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Mleczko migdałowe 25g rozcieńczone wodą do 50ml, ze zmiksowanymi borówkami lub jagodami

 

Szklanka wody

 

Kolacja

sałatka z tuńczyka w sosie własnym: tuńczyk (puszka), fasola czerwona i biała, z cebulką wymieszać podać na łódeczkach z sałaty rzymskiej lub cykorii
grahamka 30g z masłem 82% 5g na połówkę

Dzień 3

Śniadanie I

Grahamka 30g (5g oleju lnianego na piętkę) jajecznica z 2 jajek na parze rzodkiewka 3szt. zielony ogórek 10cm Sok pomarańczowy wyciskany z owoców

 

Szklanka wody

 

Śniadanie II

Chleb żytni na zakwasie posmarowany masłem 82% (5g) po 2 plasterki pieczonego indyka lub wołowiny na połówkę i ogórkiem kiszonym z sałatą rzymską herbata

 

Szklanka wody

 

Obiad

Zupa dowolna w smaku (prócz pomidorowej i z ziemniakami)
2 naleśniki (patelnia 25-30cm) na ostro z farszem mielonego mięsa mieszanego i z pieczarek (jajko, mąka gryczana, 250ml wody. Farsz: 150g mielonego mięsa poddusić (w mieszaninie oleju i wody jak 1:2) na patelni z drobno posiekanymi pieczarkami lub boczniakami i cebulką. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Napełnić naleśnik i zapiec go w piekarniku). Gruszka

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Z pierwszego dnia pozostałą część

 

Szklanka wody

 

Kolacja

makaronowa (makaron bezjajeczny 40g) zapiekanka z warzywami (cebula, czosnek, cukinia, brokuł, słodki ziemniak)

 

zrobić kurczaka lub indyka w galarecie

Dzień 4

Śniadanie I

chlebek żytni lub grahamka 30g (5g oleju lnianego na piętkę), z pieczonym mięsem wołowina i rzodkiewką 5 szt., ogórek zielony lub kiszony.

 

Szklanka wody

 

Śniadanie II

2 wafle ryżowe naturalne
porcja do 150g galarety z kurczaka 2 liście sałaty rzymskiej

 

Szklanka wody

 

Obiad

Zupa z wczoraj
gotowane lub pieczone bez skóry udko z kurczaka
ugotowany na sypko ryż brązowy 40g + łyżeczka oliwy sałata masłowa 4 liście z 2 łyżkami kefiru, łyżką cebuli, łodyga naciowego selera i natki sól i pieprz do smaku

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

2-3 wafli ryżowych jabłko

 

Szklanka wody

 

Kolacja

Porcja kurczaka w galarecie do 150g
2 kromki chleba gryczanego z olejem lnianym łyżeczka na kromkę
zmiksowane owoce jagodowe (może być mrożonka) i 3 łyżki domowego musli

Dzień 5

Śniadanie I

Grahamka 30g (5g oleju lnianego na piętkę), plasterek wędzonego łososia, ser żółty mierzwiony plasterek ogórek kiszony.
sok jednodniowy np. marchewkowy

 

Szklanka wody

 

Śniadanie II

Porcja kurczaka w galarecie 2 wafle ryżowe pomarańcza

 

Szklanka wody

 

Obiad

Zupa z ciecierzycy 300ml
1 pulpet z mielonego mieszanego mięsa (drobiowo-wołowego lub drobiowo-cielęcego) uduszone w mieszaninie oliwy i wody 1:2 lub oleju kokosowym z wodą 1:2 kasza pęczak 30g ugotować na sypko 10 strąków fasolki szparagowej z oliwą z oliwek

Szklanka wody

 

Podwieczorek

3 połówki orzecha włoskiego łyżka pestek dyni 4 migdały 4 orzechy laskowe

 

Szklanka wody

 

Kolacja

40g ugotowanej kaszy jaglanej, ugotowany do ½ brokułu, łyżeczka oliwy

 

Upiec pierś indyczą i/lub udziec

Dzień 6

Śniadanie I

Grahamka 30g (olej lniany łyżeczka na piętkę) plasterek pieczonego mięsa drobiowego 25g surówka z ogórka kiszonego herbata

 

Szklanka wody

 

Śniadanie II

Kromka chleba na zakwasie 40g
galareta z kurczaka 100g ogórek, rzodkiewki 3 szt. polać jogurtem lub kefirem posolić i dodać pieprz

 

Szklanka wody

 

Obiad

zupa z wczoraj
makaron wstążki 50g ugotować z kurkumą, dodać podduszone mielone mięso z indyka, kalafior ¼ z oliwą

 

szklanka wody

 

Podwieczorek

2 wafle ryżowe
mało dojrzały banan

 

Szklanka wody

 

Kolacja

Plasterek pieczonego mięsa jajko na twardo
koperek
sałata rzymska, oliwa z oliwek Grahamka 30g

Dzień 7

Śniadanie I

Grahamka 30g (odkroić piętkę i zjeść ją z łyżeczką oleju lnianego) Pieczona wołowina ligawa lub zadnia 20g
sałatka z 5 rzodkiewek, 10cm ogórka węża, dwa liście sałaty rzymskiej sól i pieprz do smaku, sos winegret wg przepisu
herbata

 

Szklanka wody

 

Śniadanie II

Kasza pęczak 30g ugotowana na sypko 3 różyczki kalafiora i 3 różyczki brokułu zblanszować we wrzątku sos winegret

 

Szklanka wody

 

Obiad

zupa z czerwonej soczewicy
plaster upieczonego indyka 50g
ziemniak słodki z wody z natka i łyżeczką oliwy
sałatka z cykorii, cebulki, jabłka, marchewki i sos winegret

 

szklanka wody

 

Podwieczorek

2 wafle ryżowe 2 plasterki sera mierzwionego żółtego łyżeczka niskosłodzonego dżemu

 

Szklanka wody

 

Kolacja

½ sałaty rzymskiej, ½ ugotowanej pojedynczej piersi kurczaka ogórek zielony 10cm, kalarepka, sos winegret

DIETA

JADŁOSPIS BEZ GLUTENU

Więcej ciekawych informacji na temat diety znajdziesz w książce.

odzywianie-w-luszczycybig557564

Start typing and press Enter to search

Skip to content