Magdalena Kurzyp, dietetyk i autorka książki “Odżywianie w łuszczycy. Wpływ diety na stan skóry.” przygotowała specjalnie dla nas tygodniowy jadłospis dla osób chorych na łuszczycę. Poniżej znajdziecie również kilka rad Pani Magdy:

  1. Zalecam przyjmowanie 2 razy dziennie łyżeczki błonnika celem przyspieszenia pasażu jelitowego, bo w łuszczycy jest to bardzo ważne, aby nie prowokować stanów zapalnych, które mogą powstawać przy zbyt długim zaleganiu mas kałowych w jelicie grubym.
  2. Przed każdym pierwszym śniadaniem spożywać 1 łyżeczkę oleju lnianego kupionego w aptece lub sklepie zielarskim z kęsem chleba.
  3. Chleb smarować masłem 82% tłuszczu – 5g na kromkę (płaska łyżeczka do herbaty).
  4. Pierwszy miesiąc polecam by był bezglutenowy.

 

Jadłospis na 7 dni – bez glutenu

Magdalena Kurzyp, dietetyk i autorka książki “Odżywianie w łuszczycy. Wpływ diety na stan skóry.” przygotowała specjalnie dla nas tygodniowy jadłospis dla osób chorych na łuszczycę. Poniżej znajdziecie również kilka rad Pani Magdy:

  1. Zalecam przyjmowanie 2 razy dziennie łyżeczki błonnika celem przyspieszenia pasażu jelitowego, bo w łuszczycy jest to bardzo ważne, aby nie prowokować stanów zapalnych, które mogą powstawać przy zbyt długim zaleganiu mas kałowych w jelicie grubym.
  2. Przed każdym pierwszym śniadaniem spożywać 1 łyżeczkę oleju lnianego kupionego w aptece lub sklepie zielarskim z kęsem chleba.
  3. Chleb smarować masłem 82% tłuszczu – 5g na kromkę (płaska łyżeczka do herbaty).
  4. Pierwszy miesiąc polecam by był bezglutenowy.

 

Jadłospis na 7 dni – bez glutenu

Dzień 1

Śniadanie I

60g kaszy jaglanej ugotować na wodzie, zmieszać z ½ szklanki podgrzanego mleka migdałowego. Dodać łyżkę stołową słupków migdałowych, łyżkę posiekanych orzechów laskowych, 3 brązowe morele pokroić w paski

Herbata zielona bez cukru

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Śniadanie II

2 kromki chleba gryczanego pieczony w domu z kaszy gryczanej niepalonej

Plasterek pieczonego mięsa do 25g – (cielęcina; ligawa; mięso indycze)

½ kalarepki pokrojonej w słupki + ogórek zielony 5cm + ogórek kiszony + garść zblanszowanego wrzątkiem jarmużu, łyżeczka niemielonego siemienia lnianego – wszystko wymieszać z sosem winegret zrobionym w domu

 

Szklanka wody

 

Obiad

Naleśniki z mąki gryczanej 4 sztuki na średniej patelni z odrobiną oleju rzepakowego lub kokosowego z pierwszego tłoczenia

Farsz: Tofu miękkie 70g na wytrawnie z czosnkiem i bazylią. Sól i czarny pieprz do smaku

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką, cebulką, natką pietruszki i łyżką oliwy

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Zupa np. kalafiorowa wg przepisu + łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy na miseczkę 300ml

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Kolacja

Mieszanka sałat ½ opakowania

2 plastry pieczonego mięsa do 50g

2 kromki chlebka gryczanego

Herbata bez cukru

 

Upiec pasztet z soczewicy wg przepisu

Dzień 2

Śniadanie I

2 kromki chleba gryczanego

Miękkie tofu 50g wymieszane z kiszonym ogórkiem, natką pietruszki i czarnym pieprzem (do zjedzenia ½) posypać łyżeczką niemielonego siemienia lnianego lub czarnuszki

40g pasty jajecznej z wędzoną makrelą i kiszonego ogórka

Herbata ziołowa lub owocowa bez cukru

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Śniadanie II

Kasza jaglana jak na śniadanie pierwsze w dniu wczorajszym

jabłko

 

Szklanka wody

 

Obiad

80g ryżu brązowego ugotować na sypko

200g upieczonego bez tłuszczu filetu z dorsza

Warzywa udusić w mieszaninie oliwy i wody 1:2: garść jarmużu; cukinia; cebula; szpinak; marchew; batat, dodać 150g boczniaków ( ½  do zjedzenia)

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Zupa z wczorajszego dnia z dodatkiem oliwy łyżeczka

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Kolacja

Pasztet z soczewicy do 70g lub kawałek mięsa gotowanego lub pieczonego do 40g

2 kromki Chleba gryczanego

Surówka z kiszonych ogórków wg przepisów

Sałata rzymska 2-3 liście

Herbata bez cukru

Dzień 3

Śniadanie I

70g kaszy gryczanej niepalonej ugotować

Warzywa z wczorajszego obiadu

Herbata bez cukru

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym.

 

Śniadanie II

Kanapka z dwóch kromek chleba gryczanego

Plasterek mięsa pieczonego do 30g

Pasztet z soczewicy do 50g

Ogórek zielony i sałata rzymska

Sos winegret wg przepisu

 

Szklanka wody

 

Obiad

Ryż brązowy 80g ugotować na sypko

Zraz z piersi indyczej wg przepisu

Surówka z: kolba cykorii, ½ kalarepki, marchewka, sok z cytryny

łyżka oliwy z oliwek

sól pieprz do smaku

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Zupa ogórkowa wg przepisu + łyżeczka oliwy na miseczkę 300ml

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Kolacja

2 kromki chleba gryczanego

Reszta miękkiego tofu z wczorajszego śniadania

Plasterek wędzonego łososia

Surówka z kiszonego ogórka

Herbata bez cukru

Dzień 4

Śniadanie I

Biały ryż 70g ugotować w wodzie razem z migdałami i orzechami (po łyżce stołowej) np. laskowymi i pestkami  dyni

Wymieszać z podgrzanym lub zimnym mlekiem migdałowym lub kokosowym

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Śniadanie II

½ mieszanki  sałat

2 kromki chleba gryczanego

Plaster pasztetu z soczewicy do 60g

plaster wędzonego łososia

½ średniego ogórka kiszonego

½ kolby cykorii

Sos winegret

Herbata bez cukru

 

Szklanka wody

 

Obiad

Kasza gryczana niepalona 80g ugotować w miarę na sypko

Boczniaki 200g pokroić w paseczki i udusić na łyżce oliwy z wodą (1:2) z cebulką, czosnkiem i dodać do tego ½ opakowania mrożonki – włoszczyzna krojona w słupki (do zjedzenia ½ )

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Zupa z wczoraj z łyżeczką oliwy

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Kolacja

2 kromki chleba gryczanego

Jajko na twardo

Pieczone mięso do 35g

Mieszanka sałat 2 garści

10cm ogórka zielonego węża

Sos winegret

Herbata zielona bez cukru

 

Zrobić sałatkę jarzynową i galaretę z kurczaka lub ryby wg przepisu.

Dzień 5

Śniadanie I

Chlebek gryczany dwie kromki

Plasterek mierzwionego sera żółtego

Plasterek pieczonego mięsa

2-3 łyżki sałatki jarzynowej

Herbata bez cukru

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Śniadanie II

Smoothie na bazie ½  awokado + jarmuż + zielony ogórek  + banan + ½ filiżanki mleka roślinnego zmiksować

Przed wypiciem dodać łyżeczkę siemienia lnianego niemielonego

 

Szklanka wody

 

Obiad

Średni batat ugotować w mundurku. Obrać i zmiksować z łyżeczką oliwy

Plaster pieczonego indyka lub cielęciny 50g

Kolba cykorii, garść jarmużu, tarta surowa marchewka, kiszona kapusta

Łyżka oliwy z oliwek

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Zupa pietruszkowa z łososiem wędzonym bez dodatku oliwy, ale z łyżeczką siemienia lnianego

 

Szklanka wody + ½ szklanka wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Kolacja

Porcja do 200g kurczaka lub ryby w galarecie

Łyżka sałatki jarzynowej

Duża garść mieszanki sałat

Łyżka sosu winegret

2 kromki chleba gryczanego

Herbata bez cukru

Dzień 6

Śniadanie I

Jak w dniu 1

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Śniadanie II

Porcja galarety z kurczaka lub ryby

2 łyżki sałatki jarzynowej

2 kromki chleba gryczanego

Herbata bez cukru

 

Szklanka wody

 

Obiad

4 duże pieczarki lub 200g boczniaka udusić w łyżce oleju rzepakowego i wody (1:2), doprawić do smaku, wsypać łyżeczkę niemielonego siemienia lnianego do porcji na talerzu

Podawać z kaszą gryczaną 80g ugotowaną na sypko

2 łyżki kiszonej kapusty

½ kolby cykorii

starta na dużych oczkach marchew

garść jarmużu sparzonego wodą

Łyżka oliwy z oliwek

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Zupa z wczoraj z łyżeczką oliwy na miseczkę 300ml

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Kolacja

2 kromki chleba gryczanego

1/3 mieszanki sałat wymieszać z surówką z kiszonego ogórka

½   miękkiego awokado

Pieczone mięso do 25g

Plasterek pasztetu z soczewicy

Herbata bez cukru

Dzień 7

Śniadanie I

2 kromki chleba gryczanego

Jajecznica z dwóch jaj na odrobinie oleju kokosowego lub zrobić bez tłuszczu na parze

Zielony ogórek, sałata rzymska 2-3 liście

Sos winegret

Herbata bez cukru

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Śniadanie II

½ szklanki gotowanej kaszy gryczanej

½ brokułu zblanszowanego we wrzątku

Marchewka starta na dużych oczkach, kapusta kiszona, sok z cytryny

Łyżka oliwy

 

Szklanka wody

 

Obiad

3-4 Naleśniki z mąki kasztanowej lub gryczanej z duszonymi boczniakami 150g z cebulką

Ugotowane szparagi lub fasolka szparagowa

Oliwa z oliwek

 

Szklanka wody

 

Podwieczorek

Zupa dyniowa z łyżką stołową pestek dyni

 

Szklanka wody + ½ szklanki wody z błonnikiem naturalnie witalnym

 

Kolacja

½ ugotowanej pojedynczej piersi kurczaka

Posypać na talerzu siemieniem lnianym łyżeczka

Zblanszowany jarmuż garść

2 garści mieszanych sałat

Garść szpinaku baby

2 różyczki zblanszowanego we wrzątku kalafiora.

Łyżka oliwy

2 kromki chleba gryczanego

Herbata bez cukru

Więcej ciekawych informacji na temat diety znajdziesz w książce.

odzywianie-w-luszczycybig557564

Start typing and press Enter to search

Skip to content