luszczyca.edu.pl

Jaka dieta przy łuszczycy?

Łuszczycy co prawda dietą wyleczyć nie można (to na pewno nie wystarczy biorąc pod uwagę fakt, iż choroba nasila się niejednokrotnie pod wpływem czynników środowiskowych, na które nie zawsze możemy mieć wpływ), ale uważnie dobierając produkty, które spożywamy możemy łuszczycę załagodzić i w ten sposób doskonale wspomóc konwencjonalne leczenie. Co prawda na świecie nie brak i takich osób, które twierdzą, że dietą łuszczycę wyleczyć można, ale takie zapewnienia (moim skromnym zdaniem) należałoby między bajki włożyć. Jak dotąd na tę chorobę nie wynaleziono jeszcze skutecznego środka, a wszystkie metody leczenia, wszystkie specyfiki wykorzystywane w leczeniu łuszczycy umożliwiają jedynie zaleczenie choroby, która po zaleczeniu może się w każdej chwili ujawnić. Mimo wszystko dieta przy łuszczycy ma ogromne znaczenie, bo niektóre pokarmy zdecydowanie pogarszają stan skóry podczas gdy inne wpływają na nią bardzo pozytywnie.

Najpierw odchudzanie

Jeśli macie nadwagę bądź jesteście otyli powinniście wiedzieć, że dopóki nie zrzucicie zbędnych kilogramów wasza walka z chorobą będzie bardzo utrudniona. Badania naukowe dowodzą, że otyłość i nadwaga sprawiają iż łuszczyca jest bardziej oporna na leczenie. Dodatkowo w fałdach skórnych tworzących się u osób, które mają za dużo tkanki tłuszczowej może dochodzić do infekcji i zakażeń co jedynie pogarsza stan rzeczy. Jaką dietę odchudzającą wybrać? Najlepiej porozumieć się z dietetykiem i nie zakładać jakichś szczególnie drastycznych ograniczeń. Zdrowe odchudzanie nie polega na głodowaniu, tym bardziej osoby cierpiące na jakieś choroby powinny zadbać o to, by odchudzanie nie odbiło się niekorzystnie na zdrowiu.

Zdrowe odżywianie

A poza tym należy zadbać o to, by się zdrowo odżywiać. Co to oznacza? Dieta przy łuszczycy powinna być normalną zdrową dietą z kilkoma posiłkami dziennie. Oprzeć ją należy na takich produktach, które są w miarę czyste, nie toksyczne, nie poddawane jakiejś szczególnej obróbce w fabrykach, na fermach, w zakładach produkcyjnych. Zdrowe pożywienie jest pożywieniem wolnym od toksyn, chemii, uszlachetniaczy i konserwantów. Dzięki uważnemu wyborowi spożywanej żywności możemy nie tylko zminimalizować objawy łuszczycy, ale też generalnie wzmocnić cały organizm.
Nie muszę chyba dodawać, że w przypadku łuszczycy należy zadbać o eliminację alkoholu i tych pokarmów, które uważane są za szkodliwe. Najbardziej może zaszkodzić nam śmieciowe jedzenie, którego należy bezwzględnie unikać.
Jeśli zaś chodzi o pokarmy zalecane warto zwrócić baczną uwagę na kwasy tłuszczowe omega 3. Kwasy te mają zbawienny wpływ na skórę, ale i na cały organizm, a współcześnie żyjący ludzie cierpią na permanentne niedobory tych kwasów. Jedynie dieta śródziemnomorska gwarantuje ich spożycie na jako takim poziomie (ale i tak w ilościach niewystarczających do uzyskania prawidłowej proporcji pomiędzy spożywanymi kwasami omega 3 i omega 6). Dlatego też ta właśnie dieta należy do najzdrowszych. Warto brać przykład z mieszkańców basenu Morza Śródziemnego i jeść więcej ryb oraz zdrowych oliw, a w ostateczności zawsze można sięgnąć po suplementację. Suplementy omega 3 są dziś dostępne bez większych problemów.

Zostaw odpowiedź